No tramo final do Camiño de Santiago, tanto se se percorre o Francés como o Primitivo, atópase Melide, un lugar que destaca pola súa beleza paisaxística, a súa riqueza monumental e a súa gastronomía, e que é probablemente a vila máis doce da Ruta Xacobea.
Ademais de contemplar xoias arquitectónicas como a Igrexa de Santa María de Melide, catalogada como Monumento Nacional, ou a Capela de San Roque e o seu cruceiro próximo, considerado como o máis antigo de Galicia, os que visiten Melide poderán pasear polo seu pequeno centro histórico, coñecer o patrimonio arqueolóxico e etnográfico da comarca reunido no Museo dá Terra de Melide, coñecer os seus pazos barrocos ou facer algún roteiro de sendeirismo próximo, como o que leva a Furelos, cunha ponte medieval e unha área recreativa con praia fluvial.
Estratexicamente situada no corazón de Galicia, no límite entre as provincias da Coruña e Lugo, ao pé das serras de O Bocelo e O Careón, leva preto de mil anos sendo paso de peregrinos de todo o mundo.
A súa riqueza gastronómica é outro dos seus grandes atractivos, co polbo á feira como prato principal, que pode degustarse en numerosos restaurantes, polbeiras, mesóns, tabernas e bares da zona, e a repostería, na que destacan os ricos, os almendrados e os melindres, que teñen festa propia desde 1991 e unha asociación dedicada desde hai anos a estudar e protexer as receitas destes doces, pasadas de xeración en xeración.